
Makale Özeti
Bazıları dijital pazarlama ile sosyal mecraları veya interaktif iletişimi aynı zannediyor. Oysa dijitalleşme, (etkileşimi çok arttırmakla birlikte) çok büyük ve üst bir kavram.- 1 - Interaktif Pazarlama
- 2 - Abartılı Alınganlıklar Dönemi
- 3 - Sakız Falında Kişiselleştirme
- 4 - Pazarlamanın İkiz Kardeşi Teknoloji
- 5 - IT ile Yaşamak
- 6 - Pazarlama Teknolojisti
- 7 - Yaratıcılık Yetmez
- 8 - Teknoloji ve Yazılım
- 9 - Mağazada Dijital İletişim
- 10 - Markette Dijital Pazarlama
- 11 - Migros – Sadakat Kart 1
- 12 - Teknoloji Perakendenin Hizmetinde
- 13 - Teknoloji Perakendenin Hizmetinde 2
- 14 - Amazon Nasıl Aşk Markası Oluyor
- 15 - Veriden Bilgiye Yolculuk 1
- 16 - Müşteriyi Anlamak
- 17 - Müşteriyi Verilerden Tanımak
- 18 - Sosyal CRM'in Yeri
- 19 - Kişiselleştirme Örnekleri 3a
- 20 - Kişiselleştirme Örnekleri 3b
İlgili Bağlantılar
İnteraktif Pazarlama [1] yazısında, teknoloji sayesinde iletişimde etkileşimin arttığını tartışmıştık.
Teknolojinin etkileşimi arttırması, müşterinin beklentilerini de arttırdı. Abartılı alınganlık [2] diye adlandırdığım tepkiler [3] görülmeye başlandı. Pazarlamacıların teknoloji ile yakın çalışmayı öğrenmesi [4] [5] [6] [7] [8] zorunlu hale geldi.
Etkileşimin (interaktivite) sosyal mecralarla sınırlı olmadığı, hatta gerçek etkileşim evreninde sosyal mecraların oldukça küçük bir yer işgal ettiği gözden kaçırılıyor. Marketlerdeki küçük ekranlardan [9] alışveriş arabalarına [10], akbil tarzı dijital bilet uygulamalarından müşteri verilerinin analizine [11] , yüz tanıma [12] uygulamalarından çip veya barkodlu ambalajlara [13] , hava durumundan trafik yoğunluğu göstergelerine kadar her şeyin dijital ve interaktif olduğu bir dünyadayız.
Amazon’un satın aldığınız kitaplardan yola çıkarak yaptığı “şunu okuyan bunu da okudu” teklifleri, sosyal mecralarda bıraktığınız izlerden iş değiştirdiğinizi ve tatilde olduğunuzu bilmesi [14] etkileşimin sonucudur.
Üstelik bu uygulamalar, sadece satın aldıklarınızla sınırlı değildir. Internet sitesinde gezerken baktığınız sayfalar sizin hakkınızda daha fazla fikir [15] vermektedir.
İnsanlar, çoğunlukla ihtiyaçlarını satın alırlar. En azından belli bir cüzdan büyüklüğüne gelene kadar heveslere, keyiflere daha az para ayrılır. Ama bu duygular, görsel olarak da tatmin edilir. Bakılır, incelenir, karşılaştırılır… Hedefe ne kadar yaklaşıldığına bakılır. O anda satın alamayacak olsa bile, hayallerdeki nesne bir süre takip edilir. Bu sırada verilerden anlayanlara çok sayıda ipucu bırakılır [15].
.
Etkileşimin sosyal mecralarla sınırlı olmadığına dair örneklere şöyle bir göz atalım.
Süpermarket zincirleri
- bir hanımın hamile olduğunu, hatta birkaç ay sonra doğacak çocuğun cinsiyetini [16] biliyorlarsa…
- satın alınanlara bakarak ailede kaç kişi olduğunu, misafir gelme sıklığını, hatta misafirin yaşını ve cinsiyetini [17] tahmin ediyorlarsa…
- markette gezerken satın aldıkları doğrultusunda mağaza içi ekranlarda [9] veya arabalarda [10] yeni teklifler sunuyorlarsa…
GSM operatörleri
- nerede gezdiğinizi bilerek yakındaki mağazalardan teklifler sunuyorlarsa…
- hangi takımın taraftarı olduğunuzu [18] , [19] size sormadan biliyorlarsa…
Bankalar 2 yıl içinde boşanma ihtimali olanları [19] biliyorlarsa…
Kanallı TV’ler bile seyreden kişiye göre reklam [20] gösterebiliyorlarsa…
Dijital pazarlama arttıkça etkileşim süreci hızlanarak devam etmektedir ama çoğunluk bunun farkında değildir. Sosyal mecralarda kendi hakkınızda hiçbir şey söylemeseniz bile, interaktivite (etkileşim) hayatınızın içindedir.
13 Kasım 2014