Gelecekhane – 3b

Geleceğin teknolojik uygulamalarının en iyi tartışıldığı yer: Gelecekhane
Gelecekhane – 3b

Makale Özeti

Gelecekhane toplantılarına gelin, dinleyin. Eğer fikrinize dair hiçbir cümle geçmemişse, yaygınlaşma sürecine başlamadığı için değil eskidiğinden ötürü konuşmaya değer bulunmadığı içindir. Geleceğin uygulamalarının bizzat konuşulduğu, vizyonu açan bir ortamı başka yerde bulmanız zor.

İlgili Bağlantılar

1 - Gelecekhane
2 - Gelecekhane 3a
3 - Yiğit Kulabaş
4 - Endüstriel Büyük Veri
5 - SAP Startup Focus Program

Gelecekhane’nin 5 Haziran 2014’deki “Gerçek – Sanal” [1]  isimli etkinliğinin ilk konuşmasını [2] yayınlamıştım. Halil Aksu’dan sonraki konuşmacı Yiğit Kulabaş [3] idi.

Yiğit Kulabaş 40 yıl önce Jetgiller isimli uzay çizgi film dizininde gösterilen aletlerin bugünün cep telefonu, görüntülü görüşme aracı, akıllı saati vb. olduğunu anlattı.

yigit-kulabas-2

Yine eskiye ait

  • Facit marka daktilo resmi
  • Kodak logosu
  • MTV logosunu

gösterdi.

yigit-kulabas-1

Facit daktilosunu üretenler dünyada hemen herkesin klavye kullanmasını istiyorlardı. Bugün dünyada hemen herkes klavye kullanıyor ama artık Facit ortada yok.

Kodak daha fazla fotoğraf çekilmesini istiyordu. Bugün dünyada çok daha fazla resim çekiliyor ama Kodak iflas etti. Patentlerini satıyor.

MTV (ki adı Music television demektir) daha fazla müzik videosu izlenilsin istiyordu. Bugün dünyada daha fazla müzik dinleniyor ama MTV yaşam savaşı veriyor.

Dün interneti evde veya işte kullanabiliyorduk. Taşınabilir bilgisayar olmuştu ama ağırlığı 6 – 7  kiloydu. (Ben daha eskileri anlatayım. Biz ilk bilgisayarı aldığımızda internet yoktu. Aklınıza “madem internet yoktu, bilgisayarla ne yapıyordunuz” sorusu gelebilir. 3.5 inç çapında disketler vardı. Master ve doktora tezlerimizi onlarla yazıyorduk.)

Bugünün interneti artık sanal alemden arttırılmış gerçekliğe doğru gidiyor.

Yarının internetini düşünmeliyiz. Nasıl ki dünün Jetgiller’indeki hemen herşey gerçek olmuşsa, doğru hayal kurarsak yarın gerçekleşir.

Türk girişimcisi bu noktada zayıf kalıyor. “Önce bir tutsun” diyorlar. Bu nedenle yeni iş modellerini düşünmüyorlar. Oysa…

yigit-kulabas-3

Bir öngörü bazı sinyaller vererek başlıyor. Sinyaller artıyor. Sinyalin siddeti yükselmeye başlıyor. Sonra hayata geçiyor. Fikir bir öngörü olmaktan çıkıp gerçek oluyor.

Fikir öngörüyken yatırım yaparsanız, birçok stratefik alternatifiniz oluyor. 1990’larda “mobil iletişim gelecek” diyenleri kimse dinlememiş. Oysa bugün yeni bir GSM şirketi kurmak neredeyse imkansız.

 

Bu noktada daha önce defalarca söylediğim ve yazdığım [4] , [5] gibi “onsekizbininci e-ticaret sitesini açmayı “yeni fikir” zanneden Türk girişimci adayı“na seslenmek istiyorum. Gelecekhane toplantılarına gelin, dinleyin. Eğer fikrinize dair hiçbir cümle geçmemişse, yaygınlaşma sürecine başlamadığı için değil eskidiğinden ötürü konuşmaya değer bulunmadığı içindir.

Geleceğin uygulamalarının bizzat konuşulduğu, vizyonu açan bir ortamı başka yerde bulmanız zor.

9 Haziran 2014

Kapak resmi Halil Aksu’dan alıntıdır.