
Makale Özeti
Bir çoğumuzun bankaların, GSM şirketlerinin çağrı merkeziyle sorun yaşamamızın en büyük nedeni, ilgili ekranların düzgün tasarlanmamış olmasıdır. Doğru bilgiler çağrı merkezi ekranlarında olsa, sorunları çabuk çözerler ve kendi maliyetlerini de azaltırlardı.- 1 - CRM Dersi
- 2 - Müşteri Ekranının Tasarımı
- 3 - Çağrı Merkezi Ekranları
- 4 - B2B Ekranları
- 5 - Çağrı Merkezi Ekranları – Sorunlar
- 6 - Müşteriyi Tanıma Ekranları
- 7 - Müşteri Odaklı Organizasyon 11
- 8 - Ekranın Süreçteki Yeri
İlgili Bağlantılar
İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin e-MBA (uzaktan / on-line MBA) programında dersi farklı biçimde [1] vermeye çalışıyorum. Katılımcılar önceden seçilmiş sektörlerde olası CRM uygulamaları konusunda ödev hazırlıyorlar.
Ödevlerden biri “ekran tasarımı” idi. Öncesinde
- Ekran hazırlama prensipleri [2]
- Ekran hazırlanırken yapılacakları – Bitirme Tezi’nden alıntı [3]
- B2B’deki ekran konularını ve örnekleri [4]
- Ekran iyi hazırlanmazsa çıkacak sorunları [5]
- Ekranın tüm şirkette tekil olmayıp, her departman ihtiyaçlarına göre hazırlanması gerektiğini [6]
- Ekranın departman bazında olması gerektiğini [7]
- Ekranın süreçteki yerini [8]
belirten yazılarını okumalarını önerdim.
Yine de azami bilgiyi içeren tek bir ekran (single customer view screen) yerine linkleri içeren ekran tasarlayan katılımcılar vardı.
Şöyle:
Sonra da yardımcı ekranlar tasarlanmış. Bunlar, ilk ekranın üst tarafındaki sekmelerdeki bilgilerin ayrıntılı duruma getirilmesinden oluşuyor. (Her bir alt-ekranı büyütmek için üzerine tıklayabilirsiniz.)
Bu ekran tasarımlarını neden beğenmiyorum:
Ekran tasarımına ait yazılarda defalarca belirtildiği gibi, ilk ekranın “en doğru kararı en hızlı vermeyi sağlayan bilgilerle oluşturulması” gerekir.
Müşterinin sizi telefonla aradığını veya siz müşteriyi ziyarete giderken arabada olduğunuzu varsayın. Acil karar verme durumunda en önemli bilgilerin bir sayfada ve dosyanın kapağında olması yerine farklı sayfalarda yer alması sizi memnun eder mi?
Yukarıdaki ekran tasarımları tam da böyle bir şekilde oluşturulmuş. Farklı sayfalarda çeşitli bilgiler var.
Birbirleriyle ilişkili ekranların arka arkaya açılması yerine hepsinin bir özetinin kapakta tek bir sayfada olmasını ister misiniz? Yukarıdaki benzetmeyi tekrarlayacağım. Müşteri sizi telefonla aradığında veya siz müşteriyi ziyarete giderken arabada olduğunuz sırada, en gerekli bilgiler tek bir sayfaya yerleştirilmiş olsa performansınız artar mı?
Yanıtınız EVET ise, müşteri ekranını da o şekilde tasarlamanız gerekir.
Örneğin:
Bunca bilgi kayboldu sanmayın. Bu ekrandaki her bir bölüme çift tıklanırsa yine yardımcı ekranlar açılır. Yani bilgileri kaybetmeniz gerekmez. Sadece en önemli olanları ilk ekrana yerleştirmeniz gerekir. Dar bir zaman aralığında müşteriyle ilişkileri düzgün yürütmek için gerekli bilgilerin hemen hepsi ilk ekranda olursa zaman kazanırsınız.
İhtiyacınız olan ayrıntılar yine bir tıklama uzakta…
Ama bu sefer ilk ekran işlemlerin çoğunu yapmanızı sağlıyor. Müşteriye daha hızlı ve doğru tekliflerde bulunabiliyorsunuz.
Diyorum ya… “Altyapı müşteri odaklı olmazsa, şirket de müşteri odaklı olamaz.”
3 Haziran 2014
Ekranları hazırlayan Sevilcan Yanık, Cem Doğan ve Ali Eren Çopur’a teşekkürler