
Makale Özeti
CRM projeleri pek de ucuz çalışmalar değildir. Yanlışları düzeltmek ise daha pahalıdır. Bu nedenle, projeye başlarken doğru şekilde ve doğru ortaklarla başlanması iyi olur.- 1 - En iyi CRM yazılımı
- 2 - CRM Yazılım Şirketleri
- 3 - CRM Yazılım Şirketleri – 2
- 4 - CRM firmasına CRM
- 5 - CRM'ciye CRM
- 6 - Uzman / Danışman / Balon
- 7 - Gartner
- 8 - Technology Evaluation Center
- 9 - Teknoloji Değerlendirme Merkezi
İlgili Bağlantılar
Bana CRM teknolojileriyle ilgili soranlara “teknolojiyi bilmediğimi, en son yaptığım kodlama cümlesinin Taksitcard’ı çıkartırken excel’de =IF diye başlayan cümle yazmaktan ibaret olduğunu” söylüyorum. Sonra da hep aynı şekilde soruyla yanıt veriyorum. “En iyi araba hangisidir?” [1]
Yazılım satıcılarının proje değerlendirmelerine güvenmemelerini gerektiğini de [2] , [3] , [4] bizzat belirtiyorum.
Yazılım firmaları proje süreçlerini çoğunlukla kendilerine göre çıkarıyor. Yani gerçek süreçleri değil, kendi ürünlerine göre süreçleri çıkarıyorlar. Kartvizitinde “CRM Danışmanı” yazan hemen hiçbir yazılım şirketi çalışanının ana kavramları bile bildiğini görmedim [5] . Yazılımdan başkasını bilmedikleri [6] için (“tek aleti çekiç olana, her şey çivi gibi görünür” örneği), gelen projeyi kendi kalıplarına göre şekillendirirler. Birçok projenin son maliyetinin ön görülenin 2 katını aşmasının nedeni de budur.
CRM veya her hangi bir yazılım destekli (ERP, BI, vb.) proje yapacak olanlara, işi bizzat yazılım değerlendirmesi olan Gartner [7] ve TEC [8] (Technology Evaluation Center = Teknoloji Değerlendirme Merkezi) gibi şirketlerden hizmet almalarının önemini de vurguluyorum.
TEC’in bir yazısını çok beğendim ve öğrencilerime önerdim. Bu vesileyle, TEC’e de mesaj gönderdim. Yazıştık. İngilizce başlayan yazışmamız Türkçe devam etti. Kurucusu Mehdi Aftahi‘nin ODTÜ Elektrik mezunu olduğunu öğrendim. Türkçe içerik sağladıklarını [9] bilmiyordum. (İngilizce içeriğin yanında Türkçe içerik epey zayıf kalmış).
Sonra Türkiye temsilcisi Mesut Farzini ile buluştum. Sohbetimizin özeti aşağıda (Benim görüşlerim eğik harflerle yazılı) :
TEC üye olan firmalara teknoloji konusunda danışmanlık veriyor. Yeni sistemler kurmak, mevcut yazılımını güncellemek, başka platformlara aktarmak isteyen şirketlere, çok da bilmedikleri konuda risk ve karmaşayı ortadan kaldırmalarını sağlıyor.
Yaklaşımlarını şöyle özetliyorlar: Kurumların teknoloji kullanımı konusunda karşılaştıkları zorlukları anlayıp endüstri tarafından kabul gören yöntem ve tescilli teknolojiyi bir araya getirerek çözmek. Yazılım geliştirmek ve seçmek için kullanılan bu tarafsız ve hızlı işleyen süreç, şirketlerin teknoloji ve danışman seçimlerinde daha iyi karar vermelerini sağlar.
TEC’in çeşitli hizmet paketleri var. Bu hizmetler, şirketlerin karar vermelerini sağlayacak on-line araştırma kütüphanesi’nden başlıyor.
Şirket için seçim danışmanlığının
- şartnamenin oluşturulması
- ihalenin yönetilmesi
- kazanan firma ile pazarlıklar (fiyatları biliyorlar)
- sözleşme hazırlanması (yazılımcının dili ile müşterininki farklı oluyor)
aşamalarında da yardımcı oluyor.
İş süreçlerini incelerken, yanlış karar vermenizi engellemeye çalışıyorlar. Siz önce CRM sorunu olduğunu sanabilirsiniz, ama aslında Stok-Kontrol / Muhasebe sorununuz olabilir. TEC önce hangisinin uygun olduğunu değerlendiriyor
Bazı şirketler teknoloji seçiminde karar vermeyi, finansman / murakabe danışmanlıklarını yapan firmalara “mali konularda memnunuz, bu işi de onlara verdik” diye bırakıyorlar. Bu da en azından yazılım satıcısına işi bırakmak kadar yanlış ve tehlikeli.
TEC’in hizmetleri sadece teknoloji seçecek şirketlere yardımcı olmakla sınırlı değil . Yazılım ve danışmanlık firmalarına da bilgi desteği veriyor. Kendilerini benzer firmalarla karşoılaştırmalarını sağlıyor. “Piyasa şu yöne doğru gidiyor. Sen bu şekilde yaptığın için çizgiden uzaklaşıyor ve iş alamıyorsun” diye benzersiz bir hizmet sunuyor.
Proje başladıktan sonra da, istenirse “proje denetimi” (audit) yapıyorlar. Yazılım firmanız sizi oyalıyorsa, TEC bir çözüm oluyor. TEC yazılımcı veya müşteri adına değil, tarafsız denetim yapıyor. Gerçekten kapsam içi / dışı olup olmadığını, ek ücret veya zaman talebinin haklı olup olmadığını da belirtiyor.
Eğer yazılım bir sektöre (örneğin tekstil için) en uygun ise, yazılımcı firma müşterilerine “TEC’e (hakeme) sor” diyebiliyor.
TEC, ERP arena diye adlandırılabilecek bir etkinlik yapıyor. 6 yazılım firmasının hepsine benzer senaryo veriliyor. Projesi olan 70 – 80 katılımcı oluyor. Her yazılımcıya bir salon veriliyor. 2 saat demo sonrasında müşteriler salon değiştiriyor. Böylece katılımcılar karşılaştırma fırsatı buluyor.
İngilizce başlayan sonra Türkçe devam eden yazışmalarımızdan sonra Türkçe yaptığımız sohbette tuttuğum notlar bu kadar.
TEC’in broşüründen aldığım şema şöyle (üzerine tıklarsanız, gerçek boyutunda okuyabilirsiniz):
Broşüründen aldığım bilgiye göre:
- TEC’in web sitesinin 3 milyon kayıtlı üyesi var.
- TEC’in haber bülteninin 1.000.000 abonesi var.
- Abonelerin %40’i BT müdürleri ve C-level karar verenlerdir.
- 50’den fazla online yazılım seçme merkezlerinde 1.000 den fazla teknolojik çözüm listelenmiştir.
- TEC’in 50’den fazla medya ortağı var.
Bu blog için kapsamlı bilgi sağlayan Mesut Farzini’ye teşekkür ediyorum.
- Meraklısına not: Bu görüşme veya TEC’i tanıtmak için bir çıkar sağlamış değilim. Amacım, teknoloji değerlendirmesini yazılımcıların veya yan iş yapan danışman şirketlerin değil, bizzat uzmanların yapmasını sağlamaktır.
Kapak resmi şuradan alıntıdır.
1 Mayıs 2013