Yaratıcılık Yetmez

Artık, müşteri verilerinden anlamadan pazarlamacı olunmuyor
Yaratıcılık Yetmez

Makale Özeti

Pazarlamanın çeşitli kanatları var. Reklam ajansları da olsa, reklamveren tarafında da olunsa farketmiyor. Verileri anlamak ve doğru yorumlamak gerekiyor. Erol Batislam'dan alıntılar ile "reklamı hak ettiği yere getirmek" üzerine bir yazı...

İlgili Bağlantılar

1 - Erol Batislam'ın blogu
2 - Reklamcılık Nereye – 2
3 - Pazarlama Miyopluğu
4 - Theodore Levitt
5 - Yaratıcılık Yetmez
6 - Kendini Pazarlarken…
7 - Pazarlama Teknolojisti
8 - Yılbaşı ve CRM
9 - CRM + CEM
10 - Veri hikayeciliği
11 - Pazarlama İnsanları
12 - Ajans İnsanları

Erol Batislam [1]Reklamcılığı tekrar hak ettiği yere taşımak için ne yapmalı?[2] diye yazdı.

“Reklamcılığı tekrar hak ettiği yere taşımak için ne yapmalı?” deyince aklıma solda gördüğünüz bu resim gelir. Marketing Türkiye dergisinin 15 Temmuz 2007 tarihli sayısının kapağından alınmıştır. Movida Plus Map’in Kurucu ortağı, yaratıcı yönetmen Oğuzhan Akay 1991 yılında aldığı Kristal Elma’yı başının üstünde tutarken görülüyor.

Batislam’ın yazısının tamamını okuyun. Çok değerli yaklaşımlar bulacaksınız. Ben, CRM ve CEM açısından işime gelen yerlerini cımbızlayacağım.

Erol Batislam diyor ki:

….

Tüketiciyi anla:

(Ajanslar) klasik, bildik yöntemlerin dışında araştırma teknikleri ile bilginin kapsam ve derinliğini artırmalı. Dijital devrimle temel motivasyonları değişmese de anlam yaratma biçimi ve tüketim davranışları değişen tüketiciyi “big data”nın da yardımıyla “deşifre” edebilmeli.

Hesap ver:

Tüketiciyle her temas noktasında yaratılan deneyimin basit bir modelle nelere etki ettiği, bilinirlik-beğeni-tercih ilişkisi çözümlenebilmeli, kriterler net olarak belirlenmeli. Araştırma, medya ölçüm şirketleri, reklamveren ve ajanslar bu modeli ortak akıl ve çabayla kurabilmeli.

Tüketicinin değerlendirme, karar verme, seçme, satın alma ve deneyimleme süreçlerinin de sosyalleştiği bir ortamdayız. İlla ki dijital-mobil olmak zorunda olmayan sosyal ortamlarda marka hakkında iyi konuşulan, bulaşıcı durumları artırmak temel iş haline gelmeli.

Strateji, kampanya üretmek, konsept test etmek ve prodüksiyon 2 ay süren bir süreç olmamalı. Tüketici tepkisini anında alabildiğimiz bir dünyada, hızlı kararlar verip uygulayabilmeli. Hatalar olduğu anda düzeltilmeli ve marka yolculuğuna devam etmeli.

Ajans organizasyonu da bu yapıya göre oluşturulmalı. Yazarlar-art direktörler, stratejistler- müşteri ilişkileri gibi ayrımlar yerine temelde deneyimi tasarlayan “melez” pozisyon tanımlarına ihtiyacımız var. Data simyacıları, yaratıcı teknolojistler, stratejik müşteri ilişkileri, deneyim tasarımcıları gibi… 

Yazının tamamı [2] okunmalı. Okumakla yetinmeyip hatmedilmeli.  creatif_mi

Neden sadece bu satırları aldığımı sorarsanız,  reklamveren kanadında 20+ yıl çalışan biri olarak yıllardır aynı cümleleri söylüyorum, yazıyorum.

Pazarlama miyopluğu [3] kavramını ortaya koyan pazarlamanın büyük ustası Theodore Levitt [4]   gibi “Yaratıcılık Yetmez[5] diyorum. “Yaz gününde bere ve atkıyla, kışın parmak arası terlikle dolaşma dönemi bitti” [6] diyorum.

yaratıcı teknolojistler [7] , stratejik müşteri ilişkileri [8] , deneyim tasarımcıları [9] kavramlarını çok önemsiyorum. Amaaaa… Data simyacıları sözünün üzerinde ayrıca duruyorum. Bana veri hikayeciliğini [10] hatırlatıyor

Ve dikkatinizi çekmek isterim. Artık müşteri verisini anlamadan pazarlamacı [11] olunmaz. Ne reklamveren tarafında, ne de reklam ajansı [12] tarafında…

 12 Ocak 2013