
Makale Özeti
Sosyal CRM ile ilgilenenlerin konu ağları konusunda bilgilenmeleri gerekir. Gerek sosyal medya, gerekse müşteri iletişiminde hangi kelime ve kavramların kullanılacağına da, hangi sosyal medya unsurlarıyla yakın olunacağına da bakarak (görsel) karar vermeyi olanaklı kılmaktadır.- 1 - Sosyal CRM ile proaktif pazarlama
- 2 - Burak Arıkan'ın blogu
- 3 - Burak Arıkan'ın çalışmaları
- 4 - Burak Arıkan'ın İstanbul Tasarım Bienali’ndeki eserleri
- 5 - Patternix
- 6 - Teknolojiklet
İlgili Bağlantılar
Sosyal CRM sohbetlerinde konu ağları (topik networks) sıkça üzerinde durduğum unsurlardan biridir.
20 Ekim 2012 Cumartesi günü Kadir Has Üniversitesi – Sosyal Medya Akademisi’ndeki Sosyal CRM dersinde “neden ağ analizi gerektiğini” anlattım, birkaç örneğini gösterdim [1] , alınacak dersleri aktarmaya çalıştım.
Bu konuda çalışma yapanlar olduğunu ve bir-iki gün içinde onları yazacağımı söylemiştim.
Konu ağları (topik networks) denildiğinde öncelikle Burak Arıkan‘ı [2] izlemek gerekir. Birçok şehirde, farklı onlarca konuda yaptığı çalışmalar, sadece bilimsel değil sanatsal olarak da değerlidir.
Sosyal CRM ile ilgilenip, Burak Arıkan’ın çalışmalarını [3] izlemiyorsanız büyük hata yapıyorsunuz. Ne kadar çok konunun bu şekilde ele alınabileceğini görmek, markanız veya ürününüz açısından sizlerde yeni ufuklar yaratabilir.
Burak Arıkan genelde yurtdışında bulunuyor. İstanbul Tasarım Bienali’ndeki eserlerini de [4] blogunda görebilirsiniz.
.
Türkiye’de de konu ağları için çalışmalar başladı.
Girişimcilerle sohbet toplantıları sırasında tanıştığım Patternix [5] , İstanbul Moda Haftası (Istanbul Fashion Week 2012) konulu twit’ler üzerine bir çalışma yaptı. Bu çalışmayı kısa (3:07′lik) bir video şekline getirmişler.
Teknolojiklet.com’da [6] ise, bazı olgu veya etkinliklere ait RT edilen Twitter kullanıcıları ve hashtag’lere ait bulutlar var.
Her iki çalışma (ağlar ve bulutlar) gerek markalar, gerekse ajanslar için çok faydalı bir hizmet.
Rakamsal ifade edilebilecek unsurların görselleştirilmesi güzel. Kişi veya hashtag bulutları da yararlı. Ben yine de konu ağları taraftarıyım.
Konuların Twitter ile sınırlı kalmayacağı, bloglardaki taglar, alıntılar, referanslar ile daha da yoğunlaşacağı günler yakın.
Konu ağları iyi değerlendiğinde,
- hangi konu/etkinlik için hangi blogger’ların çağrılmasının markaya daha yararlı olduğu,
- hangi blogger’lara özel – farklı içerik sunmanın anlamlı olduğu,
- hangi kelime veya kavramların kullanılması durumunda iletişimin hızının ve benimsenmesinin arttığı,
- vs (işinize uygun sayısız bilgi ve/veya yönlendirme) …
gibi çıkarımlar elde edilebiliyor.
Gerisi size kalmış.
22 Ekim 2012
Yorumlar
Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/customer/www/uzaktancrmegitimi.com/public_html/wp-content/themes/toolbox/comments.php on line 84