Web Form Tasarımı üzerine

Sibel Akçekaya'dan Web Form Optimizasyonu dersi.
Web Form Tasarımı üzerine

Makale Özeti

Sibel Akçekaya'nın idefix'den alışveriş deneyimleri, bir web form tasarımı dersine dönüşmüş. Bu yazıda ayrıntılar ortaya koymaya çalışıldı.

İlgili Bağlantılar

1 - Sibel Akçekaya
2 - idefix.com
3 - Web Form Optimizasyonu-IDEFIX
4 - Aşçılık ve Kampanya Yönetimi
5 - Veri'den Bilgiye Yolculuk – 1
6 - Zenginlik = Kullanmak
7 - Veri'den Bilgiye Yolculuk – 2
8 - Veri'den Bilgiye Yolculuk – 3
9 - Veri Hikayeciliği
10 - Yaşam Evresi Vakası
11 - Veri Kalitesi

Web analizi ustası Sibel Akçekaya [1] idefix’den [2] kitap almaya niyetlenmiş. İzlenimlerini yazmış [3] .

İstanbul Bigi Üniversitesi’nde verdiğim CRM dersinde bir ödevin konusu olacak güzel bir uyarı ve öneri demeti. Sibel hanımın yazısı [3] mutlaka okunmalı.

 

Bana da çok danışılan konulardan biri  “müşteriye hangi bilgilerini soralım”dır. Çoğunlukla, “Siz neleri öğrenmek istiyorsunuz?” diye sorarım. Daha önce yazdığım gibi [4]  tuttuğu takımdan ayakkabı numarasına kadar her şeyi öğrenmek isterler.

Yanıt ne olursa olsun “Niye o bilgiyi öğrenmek istiyorsunuz? Öğrenince ne yapacaksınız?” diye devam ederim.

Anlaşılan idefix  de aynı hatayı yapmış. Müşterinin paylaşma niyetini bilmeden tüm bilgileri istemiş.

Sibel Akçekaya da haklı olarak soruyor

Mesela benden neden mezun oldugum üniversitenin ismi isteniyor. Bu hangi pazarlama aktivitesi ya da hedefleme için kullanılacak? Peki ben yurtdışında üniversite bitirdiysem, ki durum bu, Idefix’den kitap alamayacak mıyım?

Daha önce internetten alışveriş yapıp yapmamış olmam neden önemli?

Idefix’e nasıl ulaştınız sorusu neden? Google Analytics’de zaten görmüyor muyuz ziyaretçi kaynağını?

Aylık gelirimi neden sana söylememi istiyorsun? Bu çok özel bir bilgi.. Neden kitap almak icin aylık gelirim soruluyor anlamış değilim.

Aynı şekilde medeni halim ile nasıl bir pazarlama aktivitesi düşünüşüyor? Dul isem, bana “Dul yıllarınızı harika geçirmenin yolları’ adlı  kitap önerileri mi yollayacaksınız? Amaç ne?

Bu cümleler her şirketin yapması gerekenleri sorguluyor.  Müşteriye bir bilgiyi sormadan önce, bu bilgiyle ne yapılacağına dair senaryolar olmalı.

Sibel Akçekaya verileri elde etmenin yolunu da gösteriyor.

Üyelik ve satış formlarınızı lütfen çok kısa tutun. Pazarlamada işinize yarayacak bilgileri daha sonra başka bir yöntem ile edinmeye çalışın. Hedefleme yapmadan önce zaten belli oranda müşteri kazanıp onlara satış yapmanız gereklidir. Müşterileriniz bu tür formlarla korkutur ve kaçırırsanız ne yazık ki istediğiniz bu satış potansiyeline ulaşamazsınız.

İşinize yarayacak bilgilerin daha sonra nasıl elde edeceğiniz konusunda bazı örnekleri şu yazılarda [5] , [6] , [7] , [8] , [9] bulabilirsiniz.

Hata bile yapsanız [10] öğrenecek bir şey bulabilirsiniz.

Unutmayın ki eksik bilgiyle tahmin yapılabilir. Ancak yanlış veya bozuk bilgi ile düzgün hiç birşey yapılamaz [11] . Müşteriyi kızdıracak, küstürecek anlamsız teklifler yapılır. Size sorulduğu zaman doğru yanıtlamayacağınız soruları neden başkasına soruyorsunuz?

İşte bu nedenle veri’yi bilgi’ye dönüştürmek isteyen şirketlerde veri hikayecisine [9] ihtiyaç var.

Resim Minority Report filminden alıntıdır.