İş Zekası Tecrübeleri 1

İş zekası mı, zeki iş yapmak mı?
İş Zekası Tecrübeleri 1

Makale Özeti

Gartner'ın EEE (EEE = Excellent Experience Exchange) iş zekası ve bilgi yönetimi konulu buluşmasında tuttuğum notlar. 3 yazının ilki.

İlgili Bağlantılar

1 - Temel Atma Töreni
2 - Müşteri odaklı organizasyon 1
3 - Müşteri odaklı organizasyon 2
4 - Müşteri odaklı veri ambarı -1
5 - Müşteri odaklı veri ambarı -2
6 - Müşteri odaklı veri ambarı -3
7 - Halil Aksu
8 - BT Yönetimi 2.0
9 - Gartner EEE – Bilgi Yönetimi Buluşması
10 - Analitik CRM
11 - Pazarlama Teknolojisti
12 - ABD Kamu Verileri
13 - İngiltere Kamu Verileri
14 - Enformatik
15 - Enformatik 2
16 - CEM ve Enformatik ilişkisi

Dün (29 Ağustos 2012), Gartner EEE Buluşmaları‘nın 6′ıncısı vardı. (EEE = Excellent Experience Exchange) Konu iş zekası ve bilgi yönetimi idi.

Daha öncekileri ve sonrakileri merak ediyorsanız, sağda. Bu toplantılarda deneyimler paylaşılıyor. Yazılımları, araçları satan şirketler davetli değil. İstenirse hataları, yanlışları çekiştiriliyor. Yerine göre de arkalarından methediliyorlar.

Sadece yaşananlar, öğrenilmiş dersler, olumlu veya olumsuz anlamda şaşırtan deneyimler paylaşılıyor. Katıldığım en faydalı toplantı dizilerinden birisi…

Ev sahibimiz Arçelik idi. Etkinlik Arçelik’in Sütlüce’deki binasında yapıldı. Toplantı öncesinde güzel bir sürprizle karşılaştım. Babamın mimarlığını yaptığı, temel atma töreninde bulunduğum fabrikanın [1] resmi vardı.

Toplantının başlamasını beklerken daha önceden tanıdığım IT yöneticileriyle sohbet ettik.  Şunları söylediler:

  • Bu işe başlarken, araçların (yazılımların) çok önemli olduğunu düşünüyorduk. O kadar da önemli değilmiş.
  • Verilerimizin yeterli olduğunu, daha fazlasına gerek olmadığını düşünüyorduk. Yanılmışız.

Bu blogdaki CRM yazılarının eskisine oranla çok daha derin ve kapsamlı olduğunu da söylediler. “Danışmanlık yaptığım şirketlerin en önemli sorunlarını, en çok zaman harcadıkları noktaları yazdığımı” söyledim.

Aynı doğrultuda 2012 – 2013 ders yılında, CRM dersinin içeriğini de değiştireceğim. Şirketlerin çok ihtiyaç duydukları konulara daha fazla zaman ayıracağım.

Dışbank’ta pazarlama’nın tüm birimleri bana bağlıydı [2] , [3] . Müşteri odaklı veri ambarında yer alacak bilgi setini oluşturmamız (ki bu IT’nin değil, Pazarlama’nın işidir) kısa sürdü. Derslerde anlatırken, veri ambarı oluşturmanın [4] , [5] [6] ana ilkelerini anlatıyordum.

Danışmanlık sırasında gördüm ki, bu iş çok zaman alıyor. Birçok örnek ile başlıyoruz. Adım adım ilerliyoruz.

Doğru örneklerden çok yanlış örneklerin öğretici olduğunu anlamamı sağladı.

Bundan sonra gerek uzaktanCRMegitimi.com’da, gerekse derslerimde danışmanlık sırasında şirketlerin sorun yaşadığını gördüğüm konulara daha fazla zaman ayıracağım.

 

Toplantının açılış konuşmasını Halil Aksu [7]yaptı. Tuttuğum notları ve bazı ekran görüntülerini burada paylaşıyorum. Sunumun tamamı için, Halil Aksu’nun BT Yönetimi 2.0 [8] ‘de yayınladığı Gartner EEE – Bilgi Yönetimi Buluşması [9] isimli yazıya mutlaka bakın.

Bilgi yönetimi varoluş nedeni: Dikiz aynası gibi geriye doğru bakılıyor. Oysa bugünün şirketleri virajlı yolda hızla ilerliyor. Ön cam puslu ama dikiz aynası pırıl pırıl. Temiz bir ön cam lazım [10] .

Projelere verilen isimler

  • Pusula
  • Yol Haritası
  • Teleskop
  • Periskop

gibi yolumuzu, uzağı, virajın görünmeyen tarafını gösteren anlamlar taşıyor.

Projelerin amacını anlamak için kelimelerin yerini değiştirmek gerek. İş zekası değil, zeki iş yapmak. (business intelligence / intelligent business). Yani raporlar üreten bir fabrika kurmak değil, kurumun zekasını ve becerisini artırmak.

Yazılımlar da şirket içinde satıcıların adıyla değil, projenin adıyla anılmalı. Sizin Pusula’nız, Teleskop’unuz olmalı. 

Bilgi yönetiminin 3 temel amacı sağda.

  • Geleceği öngörmek’ten yukarıda bahsettik.
  • Riskleri azaltmak: Kredi kartında dolandırıcığın erken farkedilmesi…
  • Karar kalitesini artırmak: Hatalar çoğunlukla insanların sezgisel kararlarından kaynaklanıyor.

Dokunmatik: Bugün itibarıyla Minority Report filminde görülüğü gibi dosyaların elle ekrana getirilmesi mümkün. Sadece maliyeti fazla.

Neden görsel veri. Tek sayfada yüzlerce rakam yerine ilk anda önemli bir konuyu hemen ayırt etmeye yarıyor.

Yönetişim: Neler yapılacak. Önce hangisinden başlanacak. Önceliklere kim karar verecek. Uzmanlık tek bir birimde (analytic excellence unit) mi toplanacak; bu birim IT’ye mi, iş birimlerine mi bağlı olacak [11] .

Bilgi kültürü: Eşyaya verilen paradan fazlasını hizmete, bilgiye vermeyi anlamak. (Bilginin de kaynak olduğu yazısı)

Açık Devlet Verisi Hareketi” başladı. Ülkeler artık mahrem olmayan kamusal verileri halka açıyorlar. ABD data.gov [12] ile ve İngiltere data.gov.uk [13] ile başladı. Google map ile trafik verilerini birleştirip çeşitli analizler yapabilirsiniz. Bilgi toplumu olmak için  önce enformatik [14] , [15] , [16] anlaşılmalı.

 

Notlar:

  1. Her sunum sayfasında Gartner diye yazmaktadır [9] . Blogda küçülterek yayınladığım için çıkarttım.
  2. Notlarımın arasına yerleştirdiğim bağlantılar, konuşmacının sorumluluğunda değildir. İlgili konularda daha önce yayınlanan yazılara işaret etmektedir.
  3. Çok yararlandığım bir toplantıydı. Diğer konuşmacılarda tuttuğum notları da yayınlayacağım.
  4. Tekrarlıyorum. Sunumun tamamı Halil Aksu’nun BT Yönetimi 2.0[8] ‘de yayınladığı Gartner EEE – Bilgi Yönetimi Buluşması [9] ‘nda yer alıyor. Mutlaka göz atın.

30 Ağustos 2012