VERİ’nin KARAR’daki yeri

Veriler doğru değilse, kararlarınızı onlara dayandırmayın.
VERİ’nin KARAR’daki yeri

Makale Özeti

Şüphe duyduğunuz verilere dayanarak pazarlama yapamazsınız. Sosyal mecralarda faaliyet göstermeyi düşünüyorsaanız, sadece bu yazıyı değil Tuğçe Esener'in blogunun tamamını okumalısınız.

İlgili Bağlantılar

1 - Mie Notes
2 - YENİ TEHLİKE: VERİ ODAKLI KARAR
3 - Analytics at Work
4 - Thomas Davenport

Tuğçe Esener‘in Mie Notes [1] adlı blogunda, sosyal mecralarda yanlış veriyle kandırılanlara (veya bilerek kanmak isteyenlere) uyarı yazıları vardır. Bugün bunlardan birini inceleyeceğiz.

YENİ TEHLİKE: VERİ ODAKLI KARAR [2} yazısın başlığına bakınca, ilk anda verilere bakarak karar vermenin tehlikeli olduğunu söyler gibi…

Üstelik birçok yönetici de bu durumu destekleyen sözler söylemiş.

Capgemini şirketi tarafından 600 kıdemli yönetici ile yürütülen araştırma sonuçlarına göre katılımcıların %75′i veri odaklı karar alan bir şirkette çalıştığını belirtmiş.

Fakat katılımcıların %42′si veri odaklı yaklaşımın karar alma süreçlerini yavaşlattığını belirtmiş ve %67′si ise karar sürecini etkileyen verinin güvenilirliğinden şüphe ettiğini dile getirmiş.

Tuğçe Esener, bu cümleleri şöyle özetlemiş.

Yani kimseye tam olarak faydası olmayan bir yöntemi kullanan şirketlerin oranı %75. Üstelik neden böyle yaptıklarını da tam olarak bilmiyorlar.

Okuduğum zaman aklıma bilinen bir fıkra geldi.”Dünyada en çok rastlanan hastalıklardan biri alzheimer; oysa en çok estetik cerrahiye para harcanıyor. Yani birkaç yıl sonra herkes çok güzel veya yakışıklı olacak ama o güzelliğe niye para harcadığını bilemeyecek

Yazıda birçok örneği verilen, sosyal medyada yer almak için para ödeyip sonuçlarla ilgilenmemek de böyle bir şey. Pazarlama faaliyeti yapmadan önce belli olması gereken kavramlar ve başarı kriterleri – ajansların da yardımıyla – unutulmuş durumda.

Sosyal medya sayesinde nokta atışı yapma fırsatı varken hedef kitle gibi önemli bir kavram gözardı ediliyor.  Ciroyu, çapraz satışları, müşterinin yaşam boyu değerini artırma gibi ölçütler ise “sosyal medyaya başka gözlükle bakmak lazım” cümlelerine kurban ediliyor.

Analytics at Work [3] isimli kitabında Thomas Davenport [4] analitik yöntemlerle karar verme konusunda bir pilotun sözlerini şöyle aktarıyor:

Modern havacılıkta onlardan çok var. Uçuş sistemleri, bir sürü bilgisayar, görmeden uçuş sistemleri, ve birçok şey… Ama ben yine de zaman zaman pencereden bakmayı faydalı buluyorum.

Mutlaka sağduyunuzu da kullanmanız gerekir. Özellikle, verilerin size faydası olmadığını bildiğiniz zaman.

Yazıyı [2} okuyun. Şüphe duyduğunuz verilere dayanarak pazarlama yapmamanız gerektiğini görün. Sosyal mecralarda faaliyet göstermeyi düşünüyorsanız, sadece bu yazıyı değil blogun  [1] tamamını okumalısınız.

 

Şunu eklemeden geçemeyeceğim. Veriler doğru ise, karar vermek SUDOKU çözmek gibidir.  Doğru sonuca ulaşmamışsanız, hata sizdedir.

2 Temmuz 2012