
Makale Özeti
Bu toplantıda, Sn. İbrahim Gökçen'in bahsettiği uygulamaların hayata geçirilmesinin hiç de kolay olmadığını gördük.- 1 - İbrahim Gökçen
- 2 - S-CRM Meet-up Mart
- 3 - Neden "1 erkek 1 kadın" seçildi
- 4 - CRM'in tanımı
- 5 - From Social Media to Social CRM
- 6 - Müşteriyi verilerden tanımak
- 7 - Müşteriyi anlamak
- 8 - Veri'den Bilgi'ye yolculuk
- 9 - Sosyal CRM Mart toplantısı
- 10 - Web 3.0'da eğitim
İlgili Bağlantılar
Ocak ayında yapılan Sosyal CRM Buluşması’nda konuşan (her konuşması S-CRM birikimimi artıran) Sn. İbrahim Gökçen [1], S-CRM’in ne kadar matematiğe, istatistiğe, modellemeye ve ölçümlemeye dayandığını bize anlatmıştı. Bazı arkadaşlarımız “Çok teknik oldu” hatta “Hiçbir şey anlamadım” demişlerdi.
Bu nedenle bahsedilen kavramları, 20 Mart’ta yapılan Sosyal CRM Buluşması’nda [2] somutlaştırmayı düşündüm.
Toplantıya gelenlerin büyük çoğunluğu sosyal medya pazarlamasında çalışanlar olduğu için İbrahim beyin söylediği “Önce diziler, sonra kablolu TV yayınları, sonra da dijital daha çok para kazanmaya başladı” cümlesini çalıştay gibi uygulamaya karar verdim.
Konuşmaya İbrahim Gökçen‘in sunumundan alıntılarla başladım.
Tim Russert ve Tiger Wood olaylarından bahsettim. Bir sürü insan siteye gelmiş. Hemen çıkmış. İlk anda bunların bir atak (saldırı) olduğu düşünülmüş. Ama daha derin inceleyince “bir haber bulurum” umuduyla gelmişler. Hiçbirşey bulamayınca çıkmışlar. CNBC-e sonradan gerekli önlemleri almış.
S-CRM açısından alınacak ders: “Anlık değişen müşteri davranışını yakala”
Fıstık ezmesinden kaynaklandığı sanılan bakteri salgını olunca, 72 site incelenmiş. Doğru yazan sağlık sitelerine daha az ilgi gösterildiği; insanların birbirleri ile paylaştıkları yerlerin daha fazla ilgi çektiği gözlenmiş.
SMU için alınacak ders: “İçeriğin bilgi seviyesi değil, paylaşım önemseniyor“
S-CRM açısından alınacak ders: “Sadece TV dizilerini değil, konuların ve haberlerin nasıl dağıldığını da inceleyip dersler çıkartmaya çalış”
Sosyal medyada, iki film hakkındaki konuşulma, lansmandan haftalar önceden itibaren izlenmeye başlanmış. Farklılıklar gözlenmiş. Daha sonraki film ve diziler için daha fazla gelir getirici içerik ve iletişim uygulamaları bulmaya çalışılmış.
Yandaki şekilde gördüğünüz gibi, bu işin doğru yapılması milyonlarca dolar kazandırabiliyor.
S-CRM açısından alınacak ders: “Tüketici yansımalarını sosyal medya üzerinden takip etmek anlık hatta önceden bilgi veriyor. Yeter ki bu iş için gerekli yatırımı da yapın”
Bunları da gösterdikten sonra sordum: “Burada çok sayıda sosyal medya uzmanı var. Ne yaparsak “1 erkek 1 kadın” dizisinin internet sitesini dizi kadar, hatta daha fazla para kazanan duruma getiririz?”
Nadiren de olsa izlediğim tek program olan “1 erkek 1 kadın“ı seçmiştim [3].
Tartışmadan pazarlama önerileri çıktı ama maalesef CRM veya S-CRM adına katkı yapacak pek fikir çıkmadı.
Sonra CRM’in tanımını [4], müşteriyi anlamaya dair kötü [5] ve iyi [6] , [7] örnekleri sıraladım. “Bunları yapamıyorsak, Sosyal veya değil, CRM’den söz etmeyelim” dedim.
Yaşam evresi değişikliklerinin, etkinlik ve olguların sosyal medyada ne kadar çok yer aldığına dair örnekleri gösterdim. Evlilik olayını önceden bildiği zaman teklif sunacak 16 tane, doğum’u bilmek isteyen 30 tane sektör olduğunu gösterdim.
Fikirlerini benimle (dolayısıyla dinleyicilerle) paylaşan öğrencilerime teşekkürler.
Grup satınalma siteleriyle ilişkimden söz ettim. 4 veri ile ne kadar çok fikir çıkabileceğini [8] anlattım.
Son olarak, bir kişiden başlayan basit ipucunun milyonlarca müşteriyi izlemeye yarayan modellere nasıl dönüştürüldüğünü anlattım. (Müge Cerman blogunda yazmış [9])
.
Soru-cevap kısmında “büyük birader” (big brother) etkisi soruldu. Görüşümü [10] aktardım.
Katılan ve fikirlerini diğer katılımcılarla paylaşan herkese teşekkürler.
Küçük resimlere tıklandığında, büyür.
24 Mart 2012
Pingback: Ulan İstanbul ve Pazarlama