
Bana sordular: “Krizde reklama yatırım yapın, pazarlamaya önem verin, şunu yapın bunu yapın…” diye uzun süredir nutuklar atılıyor. Peki markalar için interaktif alanın önemi bu dönemde nasıl kendini gösteriyor?
Yanıtım biraz değişik geldi onlara. Dedim ki:
“Krizde reklama yatırım yapın” diyenleri pek anlamıyorum. Bence doğrusu “reklam” değil, “Krizde pazarlamaya yatırım yapın.” şeklinde olmalı. Krizde herkes sesini kesmişken sizin sesinizi daha ucuza duyurma şansınız var. Reklam, pazarlama unsurlarından biri. Diğerlerini de hiç ihmal etmemelisiniz.
Diğer yandan, interaktiviteyi de sadece internet olarak düşünürseniz, krizdeki en büyük yanlışı yaparsınız.
Krizde müşterilerinize daha yakın durmalısınız. Onlara yakın olduğunuzda, ne olup bittiğini daha rahat öğrenirsiniz. Onlarla sürekli temas ederek, karşılıklı görüşerek, ihtiyaçlarını anlayarak kimlerin riskli olduğunu, kimlerin sağlamcı gittiğini bilirsiniz. Özellikle KOBİ’ler için, B2B için… Dolayısıyla kime yakın durursanız, kriz geçtiğinde birlikte uzun yıllar iş yapacağınızı da öğrenmiş olursunuz.
Bu nedenle krizde interaktif pazarlamaya ağırlık vermelisiniz. Doğrudur. Ama şunu unutmadan: İnteraktivite eşit değildir internet. Karşılıklı etkileşim olması için, mutlaka internet olması gerekmiyor.
Hedef kitleniz KOBİ’ler ise, onlara yakın durmanın yolu ihtiyaçları anında yanlarında olduğunuzu bilmeleridir. Bu noktada, interaktif mecralarda çok zaman harcamanızın size katkısı olur mu? Kuşkuluyum…
Hedef kitleniz TV seyretmeyen, gazete okumayan, radyo dinlemeyen, şehirli ve 13 – 25 yaş kuşağındaki milyonlarca insan ise, elbette onlara yakın durmanın yegane yolu internettir. O zaman sizin için “interaktivite eşittir internet” diyebiliriz. Durum böyle ise ve siz, TV’de, gazetede, radyoda para harcıyorsanız, pazarlama 101 ile yeniden başlamanızı öneririm.
Hedef kitleniz, internet’te zaman geçiriyorsa ve ona ulaşmak için en iyi yol internet ise, interaktif mecralarda mutlaka bulunmalısınız. O zaman en çok hangi sitelerde yer aldıklarına, hangi ortamları kullandıklarına, hangi mesajlardan hoşlandıklarına bakarak karar vermelisiniz.
Özetle, belirleyici olan unsur hedef kitlenizdir. Hem mecra seçiminde, hem de uslup seçiminde.