
Makale Özeti
Evli bir çiftin 1.5 yıllık alışveriş verilerini öğrencilere ödev olarak verdim. Her iki cinsin de genelde neler aldığını, bunu hangi sıklıkta değiştirdiğini erkek öğrenciler daha iyi saptamış. Ama “Ya karısıyla alışverişe çıkıyor, ya da karısının eline verdiği listeye göre alışveriş yapıyor. Satın alınan marka ve miktar değişmiyor.” diyenlerin hemen hepsi kız öğrenciler.- 1 - Kadınları anlamak
- 2 - Kadınları anlamak – Frindfeed yorumları
- 3 - Verileri anlamak
İlgili Bağlantılar
Kadınları anlamak [1] yazısı ilgi çekti.
Friendfeed’de yapılan yorumlar [2], başka girdilerle çeşitlendi.
Önce şunu belirteyim. Kadınları anlamak gibi bir iddiam yok. Bazı “kadınları anlayan” unvanlı yazarlarla karıştırılmak istemem.
Benim vurguladığım nokta şuydu. Kadınlar daha çok CRM ve CEM projelerinde kullanılabilecek iz bırakır. Sinem Çomarlı’nın yorumlarda da belirttiği gibi “Bekar bir kadının hayatına birinin girdiğini, yaptığı market alışverişinden çok rahat anlarsınız”
Gelelim diğer bir noktaya. Tek bir müşterinin verilerini inceleyerek nasıl tanınacağını yazmıştım [3].
Müşteriyi alışveriş bilgilerinden yola çıkarak tanımak için verileri incelemek, benzerlikleri ve farklılıkları çıkarmak, kırılım noktalarını saptamak, bu benzerlikler ve farklılıkları yorumlamak gerekir.
Bu noktada da erkekler-kadınlar arasında ilginç bir çelişki oluyor. İyi analitikçiler çoğunlukla erkek. Yani verileri inceleyen, benzerlik ve farklılıkları ortaya çıkartan, kırılım noktalarını iyi bulanlar çoğunlukla erkekler.
Ama “bekar bir kadının hayatına birinin girdiğini, yaptığı market alışverişinden çok rahat anlayanlar” kadınlar. Erkeklerdeki değişimleri bile kadınlar daha iyi yorumluyor.
Evli bir çiftin 1.5 yıllık alışveriş verilerini öğrencilere ödev olarak verdim. 2000 tane işlem. Her iki cinsin de genelde neler aldığını, bunu hangi sıklıkta değiştirdiğini erkek öğrenciler daha güzel saptamış. Bu dönemde eşinin kartının daha az kullanıldığını da saptamışlar. Ama “Ya karısıyla alışverişe çıkıyor, ya da karısının eline verdiği listeye göre alışveriş yapıyor. Satın alınan marka ve miktar değişmiyor.” diyenlerin hemen hepsi kız öğrenciler.
Tatile çıkıldığında alışveriş eğiliminin değiştiğini her iki cinstekiler de buluyor. Ama “Tatilde aynı kasabada olsalar bile birbirlerinden ayrı takılıyorlar, markete beraber gitmiyorlar” yorumunu yapanlar yine kadınlar. Kocası tatil boyunca eşinin aldığı hiçbir şeyi almadığı için.
Erkekler… Dikkat.
İyi analitikçi değişiklikleri buluyor da anlamlarını çıkaramıyor
Oysa, para kazandıran kısmı, doğru yorumlanması… Müşteriyi tanımamızı ve en doğru teklifi sunmamızı ancak verileri doğru yorumlayarak yapabiliriz. Bu konuları daha çok öğrenelim. Bari, kaptırmadığımız bir kale de bize kalsın.
Yorumlar
Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/customer/www/uzaktancrmegitimi.com/public_html/wp-content/themes/toolbox/comments.php on line 84